Electronics Repair Service for Household Appliances

1 Year Guarantee - 1 Jaar Garantie - 1 Jahr Garantie

Netherlands, Cuijk / Eindhoven

E-mail: info@youfixit.eu

 

 

 Miele module EL001/2 

 

Home
Reacties
Foto's

Service available to all citizens of the Euro zone - Dienst verfgbar fr alle Brger der Euro Zone - Service disponible a tous les citoyens de la zone Euro
 

 

Uw Miele heeft het begeven?

Alleen al in ons land worden jaarlijks duizenden wasmachines vroegtijdig vervangen.

Dit is slecht voor uw portemonnee en slecht voor het milieu.

Als het om een Miele gaat en u verder leest, ziet u dat het misschien nog helemaal niet nodig is om een nieuwe machine aan te schaffen.

 

Herkent u een of meer van de volgende situaties?

bullet

van de ene dag op de andere doet de machine niets meer,

bullet

de controlelampjes branden niet,

bullet

trommel draait niet,

bullet

de deur springt tijdens het programma geregeld spontaan open (waardoor het programma stopt).

 

Mogelijke oorzaken

Machines met een EL001 module, zijn gefabriceerd in de periode van 1988 tot en met 1995.

Dit betekent dat uw machine al erg lang meegaat.

Als de koolborstels nog nooit vervangen zijn en het enige probleem is dat de trommel niet meer draait, is de kans groot dat alleen de koolborstels versleten zijn.

Zijn deze in de afgelopen jaren al eens vervangen, dan is het belangrijk vast te stellen of er nog controlelampjes branden.

Als alleen de trommel niet draait en er brandende nog wel lampjes (er wordt ook water ingelaten), dan is zeer waarschijnlijk alleen de hoofdprint defect.

Als er geen enkel lampje brand en er wordt ook helemaal geen water ingelaten (machine is "dood"), dan kan dit enkele oorzaken hebben, die meestal goed en relatief goedkoop te verhelpen zijn. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw machine weer snel aan het wassen te krijgen.

 

Transformator op de hoofdprint

Vanaf de tweede helft van 1989 heeft de firma die de transformators voor Miele levert, de Duitse firma Hahn, een beveiliging in de transformator van de EL001 ingebouwd om oververhitting te voorkomen. Nu is het juist deze beveiliging die er de oorzaak van is dat deze transformatoren het na een jaar of 15 op grote schaal begeven. Dat kan al na 15 jaar gebeuren, maar ook pas 20 jaar na de productiedatum.

Of de primaire wikkeling begeeft het, of een van de beide secundaire.

Het gevolg is dat de machine niets meer doet.

 

Toetsenmodule

Op het bedieningspaneel bevinden zich zes druktoetsen, vijf witte en n oranje.

De toetsen maken deel uit van een module waar ook een klein gedrukt printje aan vast zit.

Dit printje bestaat uit twee lagen die op enkele plaatsen met een metalen pennetje met elkaar zijn doorverbonden.

Een veelvoorkomend euvel is dat de soldeerverbinding van n zo'n pennetje aan de achterkant van het bordje, onzichtbaar voor de waarnemer, losraakt (zie ook detailfoto).

 

VOORZICHTIG!! Maak voordat u metingen verricht aan welk onderdeel dan ook, de machine stroomloos door de stekker uit het wandcontact te halen.

U kunt met een multimeter vaststellen of de contacten 9 en 11 (van de gedemonteerde toetsenmodule!) met ingedrukte aan/uit toets doorgang geven (foto).

Het herstellen van dit contact is lastiger dan het lijkt. De printbanen van dit printje kunnen zeer weinig hitte verdragen.

Er zijn meerdere modellen van de toetsenmodule in omloop. Als u een module heeft met een andere lay-out, is de kans klein dat deze storing optreedt.

Dan is er tenslotte nog de storing met de openspringende deur. Dit wordt meestal veroorzaakt door vochtinwerking op de aansluitstrips of op de onderkant van de toetsenmodule.

 

Wij nemen de revisie van de toetsenmodule voor een geringe meerprijs ( 15,00) mee met het vervangen van de trafo van de EL001.

Bij een revisie van de toetsenmodule wordt het contact hersteld en wordt eventuele corrosie verwijderd. Tenslotte wordt de toetsenprint verzegeld.

 

Overige defecten

Behalve een defecte trafo, komt het enkele keren voor dat een ander onderdeel defect geraakt is. Hierdoor kan kortsluiting op de print ontstaan, waardoor de spanning in het secundaire circuit van de print wegvalt. Ook kan er een defect in het vermogensregelingcircuit zijn. Het gevolg is dat de motor niet meer draait, maar dat de overige functies nog wl aanwezig zijn.

 

Een enkele keer komt ook een kabelbreuk voor. Loopt u alle contacten van de EL001 even goed na. Een breukgevoelige plek zit ook in de kabel die van de EL001 naar de motor loopt, en wel onderin de machine, waar de kabel met een tie wrap vastzit aan jhet chassis. Een kabelbreuk is moeilijk te zien. Meestal is de kabel ter plekke wat donkerder. Ook voelt de kabel daar meestal slapper aan.

 

Tenslotte zijn er ook enkele andere klachten die het gevolg knnen zijn van een defect op de print (bijv. water wordt niet meer warm). Het heeft in deze gevallen pas zin om uw EL001 op te sturen als de overige onderdelen (verwarmingselement, thermostaat) doorgemeten zijn omdat de kans dat het aan de EL001 ligt, gering is.

 

Hoe weet ik om welke van de oorzaken het gaat?

Omdat de storing die optreedt in veel gevallen dezelfde is, is het voor een leek moeilijk om vast te stellen om welke van de oorzaken het gaat.

Het advies luidt in dat geval om zowel de toetsenmodule als de print EL001 naar ons op te sturen.

Beschikt men over een multimeter of een weerstandsmeter en de kennis om daarmee om te gaan, dan vindt u hier de aanwijzingen om vast te stellen of de transformator defect is.

De metingen worden gedaan zonder dat de module aangesloten is op een spanningsbron.

Als u in plaats van de aangegeven weerstanden, op een van de wikkelingen een oneindige weerstand meet, dan is de trafo defect.

Als u op een van de beide secundaire windingen een weerstand van minder dan 1 Ohm meet, is er een kortsluiting in het secundaire circuit van de hoofdprint. De trafo is dan meestal niet defect.

U kunt de print in dat geval het beste naar ons opsturen. Wij vervangen dan ook meteen de trafo, omdat u er anders op kunt wachten tot de machine het weer begeeft.

Heeft u geen technische kennis of instrumenten, of twijfelt u, stuurt u dan beide onderdelen naar mij op. Dus zowel de toetsenmodule als de EL001.

Ook al is alln de toetsenmodule defect, dan nog is het aan te bevelen de transformator te laten vervangen omdat deze het waarschijnlijk vroeg of laat toch zal begeven (tenzij deze geproduceerd is vr de tweede helft van 1989, T.nr. 2627220).

 

Een gering aantal klachten wordt bij de genoemde machines veroorzaakt door een defect timer oftewel programmaschakelaar. Klachten: programma blijft hangen of programma lijkt van slag. Bij deze machines is een elektronische timer ingebouwd (EDPW002). Deze kan ik helaas niet voor u repareren. Wel kunt u bij ons altijd informeren naar een vervangende timer.

 

Om welke typenummers gaat het?

Miele wasmachines met een van de volgende typenummers:

W713, W715, W718, W720*,

W722, W729*, W732,

W738, W792, W795, W796,

W905, W7049

 

*ook andere variaties mogelijk

 

Alle modellen: Hydromatic, Novotronic etc.

 

Printnummers*:

EL001/2

 

(o.a. Miele nummer: T.nr. 2627220, 2627221, 2627222)

 

 

Prijzen

 

1

Originele trafo Hahn BV UI 30 119 T70/E nieuw! 1)

*

2

Gebruikte en gereviseerde EL001/2 (nieuwe trafo) met inruil 2)

*

3

Gebruikte en gereviseerde EL001/2 (nieuwe trafo) zonder inruil

74,00

 

* Trafo BV UI 30 119 is helaas niet meer leverbaar, EL001 reparaties worden niet meer ondersteund. Nog enkele gereviseerde modules (met nieuwe trafo) op voorraad.

 

1) Voor het demonteren en weer monteren van de trafo op de print, geef ik geen aanwijzingen. Vanwege de constructie van deze print is dit namelijk alleen succesvol uit te voeren door een technicus die daarvoor is opgeleid. Als u dit zelf doet, doet u dit voor eigen risico en ik kan u dan ook geen garantie geven dat de machine daarna weer goed functioneert.

2) Alleen als uw print nog bruikbaar is voor revisie

3) Binnen Nederland,

  Zendingen naar andere landen in de Euro zone, a.u.b. 6,25 bijtellen
  Shipping from other countries in the Euro zone, please add 6,00
  Lieferungen zu andere Lander der Euro Zone, bitte 6,00 hinzufgen
  Expedition aux autres pays de la zone Euro, s.v.p. ajoutez 6,00Uw voordeel

bullet

Wat u zelf kunt doen, doet u zelf

bullet

Zeer snelle service (zie Reacties)

bullet

Uw machine kan nog jaren mee

 

Waar vind u het typenummer en hoe demonteert u de print?***

bullet

Maak de machine stroomloos door de stekker uit de wandcontactdoos te trekken

bullet

Open het voorpaneel (boutjes in deuropening, schroeven achter zeepvak)

bullet

Print is gemonteerd tegen binnenkant voorpaneel, naast deur (zie foto)

bullet

Op het huis van de print staat het typenummer

bullet

Knip de tie-wraps door waarmee de kabelboom is bevestigd (u krijgt van mij nieuwe)

bullet

Schroef de complete besturingsunit los (maar laat hem in de kunststof behuizing zitten als u de print inruilt!).

 

Hoe werkt het?

bullet

U stuurt mij een e-mail met vermelding van type machine (W...) en uw adresgegevens

bullet

U ontvangt van mij het adres waar u de print naar toe moet sturen en het rekeningnummer

bullet

U stuurt de module goed verpakt in een herbruikbare verpakking naar dit adres (vergeet niet uw naam en adres als afzender te vermelden

bullet

U maakt het bedrag en de verzendkosten (zie Prijzen) over op mijn rekening

bullet

U ontvangt na enkele dagen (vakantieperiodes uitgezonderd), de gerepareerde print terug

bullet

Als reparatie niet mogelijk is, ontvangt u ook bericht. Als u de print dan nog terug wilt, bent u alleen onderzoeks- en verzendkosten verschuldigd (totaal 33,64). Het teveel betaalde krijgt u terug.

bullet

Als u om welke reden dan ook afstand doet van de print, ontvangt u volledige restitutie van uw betaling.

bullet

Als de print binnen een jaar hetzelfde defect vertoont, wordt de print kosteloos gerepareerd. U betaalt alleen zelf de verzendkosten om de print naar mij te sturen. Ook dan geldt dat als reparatie niet meer mogelijk is, u volledige restitutie van uw oorspronkelijke betaling ontvangt op voorwaarde dat u afstand doet van de print.

bullet

U laat mij via e-mail even weten of alles in orde is.

 

Garantie

bullet

Een jaar garantie op de reparatie1)

bullet

Een jaar lang recht op restitutie van uw betaling als u de print1) naar mij terugstuurt.

 

1) Voorwaarde is, dat na mijn reparatie geen reparatiepogingen door uzelf of door anderen zijn ondernomen en dat er geen van buiten komend onheil als blikseminslag of brand, schade heeft veroorzaakt aan de print. De reden dat u de print terugstuurt, kan zijn dat de print wederom defect is geraakt, of dat uw machine door een andere oorzaak onbruikbaar is geworden.